close
Flaki? To nie tylko polska specjalność

Flaki? To nie tylko polska specjalność

18 marca 2017kuchniaprzepisyWalenty Kania301Przeglądy
0udostępnień

Jak przygotowuje się je w różnych zakątkach świata podpowiada Walenty Kania

Flaki z grzybami i marchewką

Składniki: 1 kg flaków, 200 g słoniny wędzonej, 500 ml zakwas do żurku, 5-6 marchewek, 4 duże cebule, 2 garści grzybów suszonych, mąka, sól, pieprz, majeranek.
Wykonanie: Flaki oczyścić, sparzyć, pokroić na mniejsze kawałki, ugotować. Pod koniec gotowania dodać wymoczone i pokrojone drobno grzyby. Marchew obrać, umyć, posiekać lub przetrzeć przez tarkę o grubych oczkach. Cebulę obrać, umyć, pokroić na mniejsze kawałki. Słoninę pokroić w kostkę, wytopić. Następnie do wytopionej słoniny dodać cebulę i marchew. Usmażyć. Obsypać mąka, zalać zakwasem, rozprowadzić i przenieść do zupy. Wszystko przyprawić wedle uznania solą, pieprzem, majerankiem.

Flaki po góralsku

Składniki: 1 kg flaków baranich, 1 kg kapusty kiszonej, 1 garść grzybów suszonych (prawdziwków lub podgrzybków), mąka, 200 g słoniny wędzonej, 1 szklanka śmietany, sól, pieprz, cały kminek.
Wykonanie: Oczyszczone i wielokrotnie obgotowane flaki pokroić w drobne paseczki. Następnie ugotować z włoszczyzną. Osobno ugotować kapustę i połączyć z miękkimi flakami. Cebulę obrać, drobno pokroić, usmażyć na wytopionej słoninie. Obsypać mąką i rozprowadzić wywarem. Połączyć z flakami i kapustą. Doprawić solą i pieprzem. Można dodać grzyby suszone i kminek. Wcześniej grzyby można ugotować z flakami lub kapustą. Podawać ze śmietaną.

Flaki po brazylijsku I 

Składniki: 500 g flaków wołowych, 200 g kiełbasy paprykowej ostrej, 1 szklanka fasoli, 1 cebula, 3-4 pomidory, 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 ząbek czosnku, 1 limonka, 1 pęczek kolendry, olej, papryka mielona, sól, pieprz.
Wykonanie: Fasolę wymoczyć i ugotować. Flaki oczyścić, umyć, pokroić, ugotować w osolonej wodzie. Cebulę obrać, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, usmażyć. Kiełbasę pokroić w plasterki, przesmażyć, dodać do ugotowanych flaków. Tak samo dodać fasolę i cebulę. Dodać koncentrat pomidorowy i doprawić papryką, solą, pieprzem. Przykryć i dusić przez kwadrans. Pomidory sparzyć, usunąć skórkę, pokroić w kostkę. Flaki podawać z posikaną kolendrą, pomidorami i ćwiartkami limonki.

Flaki po brazylijsku II 

Składniki: 300 g flaków, 1 l bulionu drobiowego, 250 ml białego wytrawnego wina, 1 kg młodych porów, 3 średnie cebule, 500 ml wody, 250 g wątróbek drobiowych, 200 g utartej suchej bułki, 50 ml octu winnego, 1 łyżeczka mielonego imbiru, 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu, ½ łyżeczki mielonego cynamonu, ½ łyżeczki mielonych goździków, sól.
Wykonanie: Pory oczyścić, opłukać, pokroić w krążki. Cebulę obrać, opłukać, pokroić w piórka. Flaki oczyścić, umyć, sparzyć, wrzącą wodą, włożyć do garnka, zalać wodą, ugotować. Miękkie flaki wyjąć, przestudzić, pokroić w paski. Do dużego garnka wlać bulion, wino, dodać flaki. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez kwadrans, po czym dodać wcześniej przygotowaną cebulę i pory. Przykryć i dalej dusić, aż warzywa staną się miękkie. Wątróbkę oczyścić, umyć, pokroić na drobne kawałki, ugotować w osobnym garnku, a następnie przełożyć do miseczki i rozetrzeć na masę. Do zupy dodać roztartą wątróbkę, ocet, przyprawy. Zagęścić bułką tartą, wymieszać. Gotować jeszcze 10-15 minut.

Flaki po turecku

Składniki: 1,5 kg flaków, 1 l wody, 2 jaja, 2 cytryny, 2 ząbki czosnku, mielona ostra papryka, sól, pieprz.
Wykonanie: Flaki oczyścić, umyć, opłukać kilkukrotnie w ciepłej wodzie. Włożyć do garnka, zalać zimną wodą, zagotować, odcedzić. Czynność tę powtórzyć parokrotnie. Następnie włożyć flaki ponownie do garnka, zalać wodą, ugotować. Gotowanie powinno trwać 4 godziny. Miękkie flaki wyjąć, ostudzić, drobno posiekać. Do odcedzonego wywaru z gotowania ponownie włożyć flaki. Przyprawić solą i pieprzem. Jaja kurze ubić i połączyć z sokiem z cytryn. Sok należy wlewać powoli. Połączyć z zupą. Przyprawić ją solą, pieprzem, ostrą papryką, dodać posiekany czosnek.

Flaki po tunezyjsku

Składniki: 1,5 kg flaków, 2 łyżki oliwy, 1 główka czosnku, 1 łyżka mielonej słodkiej papryki, 1 malutka puszka koncentratu pomidorowego, 1 łyżka kuminu, 1 łyżka harrisy, sól, pieprz.
Wykonanie: Flaki umyć, oczyścić, opłukać, pokroić w paseczki o wymiarach 2 na 4 centymetry. Flaki włożyć do garnka, zalać osoloną wodą, gotować przez 2 godziny. Wyjąć, odcedzić, wywar pozostawić. Na małym ogniu postawić żeliwny garnek, rozgrzać w nim oliwę, podsmażyć flaki. Po paru minutach dodać czosnek, paprykę, koncentrat pomidorowy, połowę kminu rzymskiego, harissę, zalać wywarem z gotowania flaków. Flaki gotować pod przykryciem na małym ogniu kolejne 2 godziny. Na 2-3 minuty przed zdjęciem z ognia przyprawić resztą kminu, solą, pieprzem. Podawać z ćwiartką cytryny.

Flaki po bułgarsku
Składniki: 500 g flaków baranich lub wołowych, 1 szklanka mleka, 5 łyżek oleju, 1 łyżeczka papryki, 4 łyżki octu, 2 ząbki czosnku, 1/2 łyżki ostrej papryki, sól , pieprz.
Wykonanie: Flaki oczyścić, opłukać, włożyć do garnka, zalać wrzącą wodą, gotować przez 10 minut, odcedzić. Ponownie włożyć do garnka, zalać wodą, gotować do miękkości. Ugotowane flaki wyjąć, przestudzić, pokroić w cienkie paseczki. Wywar przecedzić, ponownie wstawić na ogień. W trakcie gotowania najpierw wlewać mleko, olej, przyprawić papryką, solą, pieprzem, a następnie włożyć flaki do zupy, by nabrały odpowiedniej temperatury. Osobno w miseczce podawać ocet z rozgniecionym czosnkiem i ostrą papryką.

Flaki po węgiersku I

Składniki: 1 kg flaków wołowych, 500 g móżdżku, 2 cebule, 4 ząbki czosnku, 2 strąki słodkiej papryki, 1 strąk ostrej papryki, 1 listek laurowy, 5 ziaren pieprzu, 1 łyżka słodkiej papryki, tłuszcz, sól.
Wykonanie: Flaki umyć, oczyścić, opłukać, włożyć do bogracza, ugotować. Miękkie flaki wyjąć, pokroić na paski, a wywar przecedzić. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokroić, przesmażyć na tłuszczu. Do cebuli dodać mieloną paprykę i chwilę przesmażyć. Następnie dodać flaki, podlać wywarem, dodać pokrojoną na mniejsze kawałki paprykę, listek laurowy, ziarna pieprzu, zmiażdżony czosnek. Gotować bez przykrycia do miękkości. Móżdżek umyć, pozbawić błon, pokroić na duże kawałki, dodać pod koniec gotowania. Przyprawić ponownie wedle uznania. Podawać z gotowanymi ziemniakami i kiszonymi ogórkami.

Flaki po wegiersku II
Składniki: 2 kg flaków wołowych, 1,2 kg cebuli, 3 ząbki czosnku, 150 ml oleju, 2 strąki papryki, 2 pomidory, 1 łyżka słodkiej papryki, 1 łyżka ostrej papryki, 4 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 łyżki kminku (może być mielony), 2 łyżki majeranku, 30 g mąki, liście selera, sól.
Wykonanie: Flaki oczyścić, umyć, wypłukać, zmieniając przy tym często wodę. Flaki włożyć do garnka, zalać ciepłą wodą, zagotować, odcedzić. Czynność tę powtórzyć dwukrotnie. Flaki pokroić w drobne, wąskie paski. Cebulę obrać, opłukać, pokroić w drobną kostkę. Czosnek oczyścić, drobno posiekać. Pomidory sparzyć, pozbawić skórek. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, opłukać, pokroić w paski. Cebulę podsmażyć na tłuszczu, dodać czosnek, słodką mieloną paprykę, pomidory, przyprawić kminkiem. Wszystko gotować przez parę minut na niewielkim ogniu, ciągle mieszając. Następnie dodać pokrojone flaczki, zalać wodą tak, aby przykryć całą zawartość naczynia, posolić. Gotować przez 4 godziny. W czasie gotowania uzupełniać wyparowany wywar, od czasu do czasu mieszać. Gdy flaki będą miękkie, dodać wymieszaną z zimną wodą mąkę, koncentrat pomidorowy, pokrojone drobno liście selera, paprykę. Gotować dodatkowo około 20 minut. Przyprawić. Podawać z ziemniakami.

Walenty Kania (ur. 1980 w Zakopanem) – z wykształcenia technolog żywności i zootechnik, z pasji kucharz, podróżnik i miłośnik wszelakich dziwactw kulinarnych. Ukończył Technikum Technologii Żywności w Nowym Targu oraz Wydziały Hodowli i Biologii Zwierząt na Akademii Rolniczej w Krakowie i Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Autor unikatowych opracowań badawczych „Perlice i ich znaczenie w przemyśle drobiarskim” oraz „Porównanie presji drapieżników na lęgi bażantów”. Szlify kucharskie zdobywał podczas wielokrotnych podróży kulinarnych po Europie, Azji i Australii. Autor książek kulinarnych „Kuchnia dla odważnych. Podroby” oraz „Kuchnia dla odważnych. Raki”.

Grrr…a Muzyka!

wHereis24? – najbliższe usługi w jednej aplikacji